ЗАГАЛЬНА БУДОВА АВТОМОБІЛЯ

 

 

В конструкції автомобіля будь-якого типу можна виділити три основні частини: двигун, шасі і кузов. Можливість руху автомобіля виконується при взаємодії з довкіллям.

 

Рис.   Взаємодія автомобіля з довкіллям.

Двигун- перетворює теплову енергію палива, що згоряє в механічну енергію руху.

Шасі автомобіля- об’єднує в єдине ціле механізми. що передають крутний момент від двигуна до ведучих коліс і є основою для розміщення двигуна, кузова, мостів з колесами, підвіски і систем керування. До складу шассі входять три групи механізмів: трансмісія, ходова частина, механізми керування.

Трансмісія автомобіля передає і змінює за величиною і напрямком крутний момент від двигуна до ведучих коліс. До трансмісії входять: зчеплення, коробка передач, карданна передача, головна передача, диференціал, півосі. В повноприводному автомобілі: додаткова коробка, роздавальна коробка, міжосьові диференціали.

Ходова частина автомобіля являє собою візок і складається з рами, переднього і заднього мостів, підвісок і коліс. Рама є основою для кріплення усіх елементів ходової частини. На легкових автомобілях такою основою є сам кузов.

До механізмів керування входять кермове керування і гальмівна система. Кермове керування служить для зміни напрямку руху, а гальмівна система дає змогу понижувати швидкість автомобіля аж до повної його зупинки й утримувати автомобіль на місці.

Кузов автомобіля призначений для розміщення вантажів, водія і пасажирів. У вантажних автомобілів кузов містить кабіну і платформу. У легкових автомобілів кузов являє собою несучу просторову систему, оскільки є водночас приміщенням для пасажирів і вантажу, а також основою для кріплення двигуна. агрегатів трансмісії, ходової частини і механізмів керування.

В залежності від взаємного розташування трьох основних частин автомобіля розрізняють компоновочні схеми легкових, вантажних автомобілів і автобусів.

В легкових автомобілів встановились три характерні компоновочні схеми:

 

1.Класична схема - двигун, зчеплення, коробка передач розміщені спереду, ведучий міст - задній, його привід здійснюється через карданні вали і головну передачу з диференціалом. Більша маса і довжина, погвршена компоновка.

 

2.Передньопривідна схема - двигун, зчеплення, коробка передач, головна передача, диференціал розміщені спереду поперечно або поздовжньо відносно осьової лінії автомобіля, ведучий міст - передній. Найбільший об’єм багажника, покращена стійкість, покращені умови компоновки салона.

 

3.Схема з заднім розміщенням двигуна - двигун, зчеплення, коробка передач, головна передача, диференціал розміщені ззаду поздовжньо відносно осьової лінії автомобіля, ведучий міст - задній. Неперспективна, недостатня стійкість, малий об’єм багажника.

Найбільш поширені чотири варіанти компоновочних схем вантажних автомобілів. Вони характеризуються розміщенням двигуна і кабіни.

1.Двигун над переднім мостом. кабіна за двигуном - капотна. Перевага - доступність до двигуна, недолік - обмежена передня обзорність.

2.Двигун над переднім мостом, кабіна частково насунута на двигун - короткокапотна компоновка. Перевага - менша довжина автомобіля, недолік - підвищена висота підлоги кабіни, поганний доступ до двигуна.

3.Двигун над переднім мостом, кабіна над двигуном. Переваги - мінімальна довжина автомобіля, добра оглядність. Недоліки: необхідність відкидання кабіни для доступу до двигуна.

4.Двигун за переднім мостом, кабіна максимально зсунута допереду. Добра оглядність, помірна висота підлоги. Недолік - необхідність підйому кабіни.

За розміщенням двигуна компоновочні схеми автобусів бувають трьох варіантів:

1. Двигун спереду.

2. Двигун під підлогою в межах колісної бази.

3. Двигун ззаду, поздовжньо або поперечно, вертикально або горизонтально.

На зчеплених автобусах ведучим може бути міст базового автобуса або причепної ланки, інколи ведучими роблять обидва мости. Схема, коли причіпна ланка штовхає базовий автобус має перевагу - можливість істотного зниження висоти підлоги по всій довжині автобуса.

 

До поперднього параграфа

На початок сторінки

До наступного параграфа