Роздавальні коробки передач

 

Роздавальні коробки, що використовуються в повнопривідних автомобілях, зазвичай виконують функції демультиплікатора, що дає можливість збільшувати діапазон передавальних чисел, збільшувати тягову силу, яка розподіляється між колесами. Все це підвищує прохідність автомобіля.

Роздавальні коробки призначені для забезпечення таких функцій:

1.Розподілювати крутний момент між ведучими осями так, щоб забезпечувати найкращу прохідність автомобіля без циркуляції потужності в трансмісії.

2.Збільшувати крутний момент на ведучих колесах в межах, необхідних для подолання опру при русі по бездоріжжю, а також на крутих підйомах.

3.Забезпечувати стійкий рух автомобіля з малою швидкістю при роботі двигуна в режимі максимального крутного момента.

Роздавальні коробки можуть бути виконані по схемах з блокованим, з диференціальним і з змішаним приводом. В роздавальних коробках з блокованим приводом всі вихідні (ведені) вали мають одинакову кутову швидкість. Такі роздавальні коробки не розподіляють крутний момент між осями рівномірно або в якій-небудь певній залежності. Співвідношення між підведеними до різних осей моментами залежить від ряду факторів: радіуса повороту автомобіля, кута повороту керованих коліс, профіля і якості дороги під колесами і т.д. в роздавальних коробках з диференціальним приводом крутний момент передається від ведучого вала до ведених через диференціал. Тому вихідні (ведені) вали такої роздавальної коробки можуть обертатися з різними кутовими швидкостями. Розподіл крутного момента між ведучими осями автомобіля визначається конструкцією диференціала і його розміщенням в кінематичній схемі. В роздавальних коробках із змішаним приводом одні ведені вали зв¢язані між собою так, що мають одинакову кутову швидкість, а інші з¢єднані через диференціал.

Роздавальні коробки виготовляються зазвичай у вигляді окремого агрегата, що монтується на рамі автомобіля за коробкою передач. В деяких випадках одноступінчасті роздавальні коробки конструктивно об¢єднуються в одному агрегаті з коробкою передач.

Класифікуються роздавальних коробок показана на рис. 1.

 

Рис. 1.  Класифікація роздавальних коробок

Родавальні коробки з незпіввісними веденими валами, в яких відсутній проміжний вал, більш компактні, мають більш високий ККД інижчий рівень шуму. Таку схему має родавальна коробка ЗиЛ-131 (рис. 2, а). В даній конструкції привід ведених валів блокований (дифернціал відсутній). Для запобігання циркуляції потужності такі коробки повинні мати пристрій для відключення переднього моста.

 

а)

б)

 

Рис. 2. Компоновочні схеми основних типів родавальних коробок передач

 

Рис. 3. Роздавальна коробка передач з несиметричним диференціалом

 

Для забезпечення диференціального провода може використовуватися симетричний і несиметричний диференціали. Якщо зчіпна вага ділиться між осями порівну. Використовується симетричний диференціал (КАЗ-4540, ВАЗ-2121) (рис. 2, б). При неодинаковому навантаженні на осі використовується несиметричний диференціал, який ділить крутний момент в залежності завантаженості осі (КамАЗ-4310, "Урал-4320") (рис. 3.).

 

 

До поперднього параграфа

На початок сторінки

До наступного параграфа