Карданні передачі

 

Карданна передача призначена для передачі крутного моменту від одного механізма до другого, осі вихідних валів яких розміщені під постійно змінними кутами.

Карданні передачі бувають відкриті і закриті.

Схеми карданних передач

В загальному випадку карданна передача складається з основних і допоміжних карданних валів, карданних шарнірів, проміжних опор і компенсуючих пристроїв.

а)

б)

в)

г)

д)

е)

є)

Рис. 1. Схеми карданних передач автомобілів: а, б - з одним заднім ведучим мостом без проміжної опори; в - з заднім ведучим мостом і проміжною опорою; г - з середнім і заднім ведучими мостами; д - з переднім і заднім ведучим мостами; е, є - з трьома ведучими мостами.

 

Карданні шарніри забезпечують передачу крутного моменту між валами, осі яких розміщені під змінними кутами.

 

Рис. 2. Класифікація шарнірів

 

Розрізняють карданні шарніри за значенням кута між валами:

1.    Напівкардани (допускають роботу під кутом 6 ... 8°). Діляться на жорсткі і пружні й використовуються для з¢єднання двигуна з коробкою передач, коробки передач з роздавальною коробкою, головної передачі з колесами при незалежній підвісці.

2.    Повні кардани (допускають роботу під кутом 30 ... 40°). За кінематичними ознаками діляться на шарніри рівних і нерівних кутових швидкостей.

 

Рис. 3. Шарнір нерівних кутових швидкостей

 

Шарніри нерівних кутових швидкостей (рис. 3.) мають дві фіксовані осі хитання, використовуються при нахилі вала на кут не більше 20°. Універсальні карданні шарніри відрізняються по конструкції від простих тим, що в них осьова компенсація здійснюється восьовомі механізмі шарніра. А не в шліцьовому з¢єднанні (ЗАЗ-968).

Рис. 4. Напівкарданні шарніри: а - пружний; б - жорсткий/

 

Пружні напівкарданні шарніри (рис. 4, а) допускають передачу  крутного моменту під деяким кутом завдяки деформації пружної ланки, що зв¢язує обидва вали. Жорсткі напівкарданні шарніри - це з¢єднання, яке компенсує неточність монтажу (рис. 4, б).

Карданні шарніри рівних кутових швидкостей.

Чотирьохкульковий карданний шарнір з ділильними канавками (УАЗ-469, ГАЗ-66)

Кульковий карданний шарнір з ділильним важелем

Шестикульковий карданний шарнір

 

 

 

 

 

 

Шестикульковий універсальний карданний шарнір

Трьохшиповий універсальний карданний шарнір

Кулачкові карданні шарніри

 

 

До поперднього параграфа

На початок сторінки

До наступного параграфа