Найважливіші історичні моменти

розвитку автотранспортних засобів

Грецькою “аутос” - сам, латинською “мобіліс” - рухомий. В європейських мовах використовується слово “автомобіль” - саморухомий, той, що сам вибирає шлях для руху. Титулу “винахідник автомобіля” удостоїлись Готліб Даймлер (1834-1900) і Карл Бенц (1844-1929). Працюючи незалежно один від одного, вони в 1885 році отримали патенти на саморухомі візки. Бенц - на “Екіпаж з газовим двигуном” патент №37435 від 29 січня 1886 року, Даймлер - на “Одноколійний екіпаж” патент №34936 від 3 квітня 1886, а пізніше - на чотирьохколісний.

Саморухомі парові візки існували і раніше, але тільки двигуни внутрішнього згоряння зробили переворот в трнспортній техніці і надовго завоювали своє панівне становище.

Доля автомобілів з двигунами внутрішнього згоряння складає на сьогодні більше 99,9% 500 млн-го світового парку. Автомобілі - найпотужніша енргетична база людства: сумарна потужність їх двигунів досягає 20-25 млрд. кВт. Світова автомобільна промисловість випускає щорічно до 40 млн. автомобілів.

Французький конструктор Фернан Пінар ділить історію конструювання автомобіля на три періоди. Період до першої світової війни він називає винахдницьким, коли головним завданням була матеріалізація ідеї, створення діючих моделей, нагромадження і узагальнення досвіду. Наступний період (приблизно до 40-х років) - інженерний. В цей час були розроблені основи теорії і розрахунку автомобіля, масо стали продукуватися швидкохідні, комфортабельні машини. Третій період Пінар назвав “стилістичним” або “дизайнерським”; на перший план постали проблеми відповідності машини запитам споживача, зручності і безпеки користування нею, естетичні якості транспортних засобів.

В Україні у 1931 році почав випуск тракторів Харківськи тракторний завод. На Одеському автоскладальному заводі з 1045 року почали збирати машини з імпортних візлів і агрегатів. З 1948 року тут збиралися самоскиди ГАЗ-93 вантажопідйомністю 2,25 т, а пізніше - автомобільні причепи.

Львівський автобусний завод з 1957 року почав випуск міських автобусів.

З 1959 року в Кременчузі випускаються тривісні вантажні автомобілі.

В 1960 році в Запоріжжі почав діяти завод легкових автомобілів. Двигуни до цих автомобілів випускалися в місті Мелітополі. Зараз в запоріжжі збирають південнокорейські автомобілі Daewoo.

В Луцьку з 1975 року випускаються вантажо-пасажирські автомобілі особливо малого класу. Зараз завод перепрофільовано на збирання автомобілів Тольятінського автомобільного заводу.

 

До поперднього параграфа

На початок сторінки

До наступного параграфа