Конструкції головних передач

 

Черв¢ячна передача виконується з верхнім і нижнім розміщенням червяка. Приверхньому розміщенні червяка легко передавати крутний момент на послідовно розміщені ведучі мости. При нижньому розміщенні можна понизити рівень підлоги. ККД передачі 0,9 ... 0,92 при куті підйому гвинтової лінії 45°. Для автомобілів високої прохідності цей кут складає 25 ... 30°, оскільки для них важливі мінімальні розміри передачі.

а)

б)

в)

г)

Рис. 1. Схеми одинарних головних передач: а - черв¢ячна; б - циліндрична; в - конічна; г - гіпоїдна.

 

Циліндрична передача  використовується при поперечному розміщенні двигуна в передньопривідних автомобілях. Зуби циліндричної передачі виконуються прямими (Ford Fiesta), косими (ВАЗ-2108, FIAT Uno), шевронними (Honda). Передавальне число 3,5 ... 4,2. ККД - не менше 0,98.

Конічна передача найбільш використовувана у виконанні з коловим зубом. Кількість зубів може бути доведено до 5 ... 6 при куті їх нахилу 30 ... 40°. ККД в межах 0,97 ... 0,98.

Гіпоїдна передача. Створена в 1925 р. На відміну від конічної передачі в гіпоїдній осі зубчастих коліс не пересікаються, а перехрещуються. Початковими поверхнями гіпоїдної пери є поверхні гіперболоїдів обертання. При цьому вісь шестерні дістає зміщення Е відносно осі колеса. ККД гіпоїдної передачі 0,96 ... 0,97. Передавльне число для легкових автомобілів 3,5 ... 4,5; для вантажних : 5 ... 7.

Подвійні головні передачі.

Центральна головна передача.

На вантажних автомобілях і автобусах, у випадку, коли необхідно забезпечити передачу великого крутного момента, при відповідно великому передавальному числі встановлюють подвійну головну передачу. На рис. 2 показані основні схеми подвійних головних передач, що використовуються на вантажних автомобілях і автобусах.

 

а)

б)

в)

г)

Рис. 2. Схеми подвійних центральних передач

 

Варіант а: вкорочена карданна передача, але нахил кардана більший. Такі недоліки відсутні у варіанті б (КрАЗ-257). При компоновці в, використання прохідного вала дозволяє спростити привід  до заднього моста трьохвісного автомобіля і забезпечити хороші умови для роботи карданної передачі («Урал-4320», КрАЗ-6505, ЗиЛ-131). Варіант г: Зил-133Г.

Рознесена головна передача. Центральний редуктор у вигляді конічної гіпоїдної передачі з невеликим передавальним числом (2 ... 3) і два редуктора, що розміщені в колесах або по бортах автомобіля, використовують на вантажних автомобілях повною масою більше 14 т, на автомобілях високої прохідності, автобусах середньої і великої місткості. Передавальне число головної передачі у вантажних автомобілів в межах 6,5 ... 9, у легкових - 3,5 ... 5. Завдяки такій компоновці збільшується дорожній просвіт і зменшується крутний момент, що передається диференціалом і півосями. Але і цьому випадку слід врахувати ускладнення кострукції родавальної коробки передач. ККД подвійних передач різних типів лежить в межах 0,93 ... 0,96.

 

 

Рис. 3. Схеми колісних редукторів

 

До поперднього параграфа

На початок сторінки

До наступного параграфа