Деталі механізму газорозподілу

 

Впускні та випускні клапани у ДВЗ керовані. Клапани встановлюють безпосередньо у головці циліндра (рис. 1).

При безпосередньому встановленні  клапанів у головці можна збільшити прохідне січення клапана. Установка в корпусах дозволяє проводити заміну і притирання клапанів без розбирання головки і краще забезпечити охолодження клапана,однак конструкція клапана виходить складнішою, а діаметр клапана і його прохідне січення – меншим. Клапани зі вставними корпусами встановлюють переважно у тихохідних двигунах великих розмірів. Клапани відкриваються всередину циліндра, що забезпечує щільне прилягання їх до сідел при високому тиску в циліндрі.

У клапанний комплект входять: властиво клапан 4, що складається із головки з посадочною фаскою і стержня, направляюча втулка 6, клапанні пружини 3, тарілки пружини 2 і 5 , замок тарілки 1  і в окремих випадках корпус 7 клапана і сідло 8. Головка клапана і сідло мають конічну фаску, що служить посадочною поверхнею. Фаски як-слід притираються (пришліфовуються ) для забезпечення доброго ущільнення клапана при посадці і відводі теплоти. Частина стержня, що проходить всередині направляючої втулки, має циліндричну форму і як-слід обробляється. Перехід від головки до стержня виконується плавним, що покращує відвід теплоти, збільшує міцність і зменшує опір руху газів. На кінці стержня для кріплення тарілки клапанних пружин переважно робиться виточка для сухариків.

Рис. 1. Клапани:

а – клапан, що встановлений безпосередньо в головці;

б – клапан, що встановлений в спеціальному корпусі;

1 – замок тарілки пружин; 2 і 5 – тарілки пружин;

3 – пружини; 4 – клапан; 6 – направляюча втулка;

7 – корпус клапана; 8 – сідло;

 

Під час роботи клапани підлягають високим динамічним навантаженням, особливо при посадці їх на сідло, і знаходяться під дією високих температур. Поверхня головки клапана стикається з газами, температура яких в процесі згоряння досягає 2100 *С. В особливо важких умовах знаходяться випускні клапани: їх головки під час випуску омиваються зі всіх сторін гарячими газами, що рухаються з великою швидкістю.

Температура впускних клапанів під час роботи досягає 250 – 450 *С, а випускних 700 – 950 *С. Високі температури негативно впливають на механічні властивості матеріалу, сприяють ерозії і газовій корозії клапана, коробленню його головки і все це може викликати нещільне прилягання  головки клапана до сідла і заїдання стержня у направляючій втулці. Тому матеріал для клапанів повинен мати хороші  механічні властивості при високих температурах і хорошу зносостійкість. Тому для виготовлення клапанів використовується легована, жаростійка сталь, особливо для виготовлення випускних клапанів. Клапани виготовляються з кованих або штампованих заготовок. Іноді використовуються складові клапани, у яких стержень і головка виготовлені із різних матеріалів і в цьому випадку елементи клапана з’єднуються зварюванням або при допомозі різьби (рідше). Зміцнення факи можна досягти наплавкою стелліту. В особливо напружених в тепловому відношенні двигунах для кращого відводу теплоти від клапана,головку і стержень роблять пустотілими, а порожнину заповнюють на одну третю спеціальними плавкими солями або металічним натрієм ( останній плавиться при 97 *С, а кипить – при 885 *С ). При нагріванні клапана заповнююча його порожнину речовина плавиться і одержана в результаті рідина при енергійному збовтуванні внаслідок обертально-поступальних рухів клапана омиває його внутрішні стінки, що сприяє вирівнюванню температур і кращому відводу теплоти.

Клапанні пружини забезпечують посадку клапана на сідло і утримують клапан в закритому стані після припинення дії сили, що відкриває його, а також при малих тисках у циліндрі ( при розрідженні в перід впуску ). Пружини повинні володіти достатньою жорсткістю, щоб під дією виникаючих при роботі сил інерції деталі приводу не відривались від кулачка. У тихохідних двигунах ставиться одна пружина на клапан. У двигунах середньої швидкості і швидкохідних і при значних масах механізму приводу використовують дві концентрично розташовані пружини різного діаметру. Для того, щоб при поломці однієї пружини її витки не попадали між витками іншої, навивку пружин виконують у різних напрямках. Клапанні пружини виготовляють із спеціального пружинного дроту методом холодної навивки.

Розподільні вали призначені для управління рухом клапанів. В залежності від числа клапанів і схеми їх приводу кулачки на розподільному валу розташовані таким  чином,що відповідає прийнятим для даного двигуна порядком роботи циліндрів.

Висота і профіль кулачка обумовлюють моменти відкривання і закриванн клапана і величину прохідного січення для газів. Профіль кулачка повинен забезпечувати плавне переміщення клапана, достатньо швидке його відкриття і закривання при допустимих для нормальної роботи силах інерції. В значній мірі цим вимогам відповідає широко використовуваний випускний симетричний профіль кулачка.

 

Рис. 3. Розподільчий вал із з’ємними кулачками:

1 – розподільчий вал; 2 і 3 – кулачки;

 

У більшості випадків кулачки роблять як одне ціле з розподільчим валом. Для зменшення тертя і зношення їхня поверхня належно обробляється (цементується, закалюється або азотується і шліфується). У тихохідних двигунах середньої і більшої потужності на розподільчі вали встановлюють з’ємні кулачки ( рис. 3). Складені вали зі з’ємними кулачками роблять стальними;  цілі вали штампують із сталі або відливають із спеціального чавуну.

Рис. 7. Привід розподільчого валу зубчато-пасовою і ланцюговою передачею

 

Розподільні вали приводяться у рух від колінчастого валу зубчастою або ланцюговою передачею (рис. 7), або через проміжні валики з конічними шестернями. У якості підшипників для розподільчих валів найчастіше використовують підшипники ковзання, залиті бобітом або свинцевистою бронзою. Підшипники кочення використовують порівняно рідко.

 

Механізм приводу верхніх клапанів 6 ( рис. 8,а ) від розподільчого валу 1 складається із штовхачів 2, штанг 3, коромисел (важілів) 5 з регульованими гвинтами і валиків 4 коромисел, встановлених у стійках на головках. У механізмі приводу нижніх клапанів відсутні коромисла з опорами і штанги. Кулачок діє на стержень клапана безпосередньо через штовхач з регульованим гвинтом. Найменша кількість деталей приводу виходить при розташуванні розподільчого валу над клапанами і безпосередній дії кулачка на стержень клапана  (рис.8,б), або через ричаг 7 (рис. 8, в).

Штовхачі передають штанзі осьову силу від кулачка і сприймають виникаючі при цьому бокові сили. Штовхач являє собою круглий стержень або стакан (рис. 9 а, б). Нижньою частиною штовхач стикається з кулачком. У тихохідних і середньошвидкісних двигунах нижню частину роблять з роликом  (роликові штовхачі ). У швидкохідних двигунах використовується штовхач полегшеного типу; нижня частина штовхача має форму грибка (плоскі штовхачі). У випадку розташування приводу з нижніми клапанами ставиться регулювальний болт для регулювання зазору між стержнем клапана і штовхачем. Наявність зазору у ланках клапанного приводу необхідна для компенсації теплового розширення стержня клапана і інших деталей.

Рис. 8. Механізми приводу верхніх клапанів:

а – при нижньому розміщенні розподільчого валу; б – при верхньому розташуванні клапана і безпосередньої дії кулачка на клапан; в – при верхньому розподільчому валі і при дії кулачка на клапан через важіль; 1 – розподільчий вал; 2 – штовхач; 3 – штанга; 4 – валик коромисел; 5 – коромисло; 6 – клапан; 7 – важіль.

 

Рис. 9. Штовхачі:

а – роликові; б – плоский;

 в -гідравлічний:

1 – клапан; 2 – коромисло; 3 і 4 – пружини;

5 – зворотнійклапан; 6 – плунжер.

               

 

У механізмі розподілення деяких двигунів використовують так звані гідравлічні штовхачі (рис. 9, в), які автоматично усувають зазори у клапанному механізмі, що зменшує шум у роботі механізму. У гідравлічному штовхачі сила від коромисла 2 передається на стержень клапана 1 через плунжер 6 і шар оливи,що поступає із системи мащення через зворотній клапан 5. Зворотній клапан притискається до сідла пружиною 4 і відкривається при зменшенні тиску оливи в надплунжерній порожнині. Таким чиним, надплунжерна порожнина завжди заповнена оливою. Додатковою пружиною 3 плунжер весь час притискається до стержня клапана, що виключає можливість утворення зазору при тепловому розширенні деталей приводу клапана. При русі коромисла вниз зворотній клапан закривається, тиск в підплунжерній порожнині зростає і сила на клапан передається через шар оливи і плунжер.

Штанги являють собою стальні трубки, на кінцях яких запресовані стальні наконечники.

Коромисла служать для зміни напрямку руху, що передається штангою. Коромисло штампується із сталі і обертається на валику у бронзових втулках. Болт для регулювання теплового зазору переважно встановлюється на короткому плечі важеля.

 

До поперднього параграфа

На початок сторінки

До наступного параграфа